TR">DAVALITR"> : MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI -
TR">DAVANIN ÖZETİTR"> -.Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ifa eden davacı tarafından, 01/09/2016 tarihli ve 29818 (Mük yayımlanarak yürürlüğe giren 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde Karamame'nin "Kamu Personellerine İlişkin Tedbirler" başlıklı 2.maddcsinin 1.fıkrası uyarınca Ekli (1) sayılı listede isminin yer alması sebebiyle hiçbir işleme gerek kalmaksızın kamu görevinden çıkarılmasına dair işlemin; FETÖ/PDY terör örgütü yapılanmasıyla hiçbir şekilde irtibatının söz konusu olmadığı, somut olarak ne ile suçlandığının kendisine bildirilmediği, savunmasının alınmadığı, AİHS'nde, Anayasa'da ve evrensel hukuk kurallarında yer alan ilkelere aykırı olduğu, işlem nedeniyle kendisi ve ailesi için telafisi imkansız zararların söz konusu olduğu ileri sürülerek iptali ile yoksun kaldığı parasal hakların yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesi istenilmektedir.
TR"> TÜRK MİLLETİ ADINA
TR">Karar veren Trabzon İdare Mahkemesince dava dilekçesi ve ekleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunumun 14’üncü maddesi uyarınca incelenerek işin gereği görüşüldü:
TR">2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesinde; idari işlemler hakkında yetki, şekil, neden, konu ve amaç yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan iptal davaları, idari dava türleri arasında sayılmış, "Dilekçeler üzerine ilk inceleme" alt başlıklı 14. maddesinin, (3-d) işaretli bendinde: dava dilekçesinin, idari davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gerekli bir işlem olup olmadığı yönünden inceleneceği belirtilmiş. 15. maddesinin, (1-b) işaretli bendinde ise; davaya konu edilen işlemin idari davaya konu olacak kesin ve yürütülmesi gerekli bir işlem niteliğinde bulunmaması durumunda davanın reddedileceği hükme bağlanmıştır.
TR">İdari davaya konu olabilecek kesin ve yürütülmesi gerekli işlemler, öğreti ve içtihatta TR">idari makam ve mercilerin TR">kamu gücüne dayanarak idare işlevine (idare hukuku alanına) ilişkin olarak yaptıkları ve ilgililer hakkında çeşitli hak ve/veya yükümlülükler doğurmak suretiyle hukuk düzeninde değişiklik yapan, başka bir anlatımla ilgililerin hukukunu etkileyen irade açıklamaları olarak tanımlanmaktadır.
TR">01/09/2016 tarihli ve 29818 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alman Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde Karamame'nin "Kamu Personellerine İlişkin Tedbirler" başlıklı 2.maddesinin 1.fıkrasında; Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan; a) Ekli (1) sayılı listede yer alan kişilerin kamu görevinden başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarıldığı, bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmayacağı, haklarında aynca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edileceği hükme bağlanmıştır.
TR">Yukarıda aktarılan hükümle, sözü edilen KHK'nın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ekli listelerde isimleri bulunan kişilerin kamu görevinden TR">başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarılacağı TR">düzenlenmiş olup; anılan düzenleme uyarınca, davacının kamu görevinden çıkarılması üzerine İncelenmekte olan dava açılmıştır.
TR">Olayımızda; öğretmen olarak kamu görevi ifa eden davacı, 01/09/2016 tarihli ve 29818 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Kanun Hükmünde Karamame’nin "Kamu Personellerine İlişkin Tedbirler" başlıklı 2.maddesinin 1.fıkrası uyarınca kamu görevinden hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarılmıştır. Bu nedenle, anılan KHK ile kamu görevinden çıkarılan davacı hakkında, davalı idarece tesis edilmiş idari davaya konu olabilecek bir işlemin varlığından söz edilmesine olanak bulunmamaktadır.
TR">Bu durumda, 672 sayılı KHK hükmü uyarınca kamu görevinden çıkarılan davacı hakkında KHK dışında başka bir idari işlem de olmadığından ve mahkememizin KHK'nın hukuki denetimini yapma yetkisi bulunmadığından, açılan bu davanın mahkememizce incelenme olanağı bulunmamaktadır.
TR">Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı Kanun'un 14/3-d ve 15/1-b maddeleri uyarınca davanın incclcnmcksizin reddine, aşağıda dökümü yapılan 80,40.TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan 48,10.TL yürütmenin durudurulması harcı ile artan posta ücretinin kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde Samsun Bölge İdare Mahkemesi'ne istinaf yolu açık olmak üzere 08/09/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
KHK ile göreve son verilemez mi?" itemprop="name">KHK ile göreve son verilemez mi?
4853401867653926" data-ad-slot="6250244139" data-adsbygoogle-status="done" style="display: inline-block; width: 300px; height: 250px;">
![]() | Kararnamelere yargı denetimi |
![]() | Mağdurlar nasıl hak arayacak? |
![]() | Khk ile göreve son verilemez |
![]() | Khk ile göreve son verilemez mi? |